top of page

OKREVANJE

MANUALNA

OBRAVNAVA

Dejavnosti:

 

  • Splošna ocena telesnega stanja in gibljivosti.

  • Iskanje somatski disfunkcij.

  • Športna masaža.

  • Sestava načrta okrevanja.

PREDSTAVITEV

dela

Kaj je manualna obravnava?

Manualna obravnava zajema široko paleto terapevtskih tehnik, ki jih izvajamo manualno - z rokami.

Z njimi pomagamo pri okrevanju določenega dela telesa, ali pa preprečujemo in odpravljamo kompenzacije telesa, ki se pokažejo v nepravilni drži in lahko privedejo do kasnejših težav.

Z manualno obravnavo delujemo na živčevje in mišično-skeletni sistem ter poskušamo odpraviti zmanjšano funkcijo, bolečine ter poškodbe.

S tem pomagamo telesu ponovno

vzpostaviti ravnovesje.

Manualna obravnava zato na telo deluje celostno. Ne zanima je samo prizadeti del telesa ampak kako deluje sistem v celoti.

IMG_9817.png

MATIC MARTINEC

Manualna obravnava

Kdaj  izberem manualno obravnavo?

Manualna obravnava lahko služi kot preventiva pred nastankom bolečin zaradi nepravilne telesne drže, kroničnih obremenitev ali prirojenih telesnih disfunkcij. Izvajamo pa jo tudi  kot pomoč pri okrevanju po operacijah in akutnih poškodbah.

Kakšna je razlika med kineziološko in manualno obravnavo?

Obe vrsti obravnav se dopolnjujeta in povezujeta.

Manualna se ukvarja bolj z mobilizacijo hipomobilnih (otrdelih) delov telesa, zaradi katerih  nastajajo neravnovesja in kompezatorni vzorci. Kineziološka obravnava pa posamezniku pomaga telo stabilizirati tako da funkcionira optimalno.

“Ni nujno, da je vzrok težave na mestu, kjer nas boli.”

- neznani avtor

Kako potekajo obravnave pri manualnem terapevtu?

 

Na prvi obravnavi, bo terapevt v pogovoru z vami ocenil vaše telesno stanje in vzroke nastanka bolečin ter morebitnih obrab. Glede na to, ali gre za obravnavo akutne poškodbe, kronične poškodbe ali za splošno preventivo, bo nato predlagal sledeče postopke.

 

V primeru splošne obravnave in preventivnega delovanja bo manualni terapevt načrtoval obravnavo celega telesa z različnimi manualnimi tehnikami, s katerimi povečamo cirkulacijo (krvi, limfnega sistema), izboljšamo gibljivost sklepov in zmehčamo hipomobilne predele telesa. Posvetil se bo predelom, ki so pri posamezniku lahko problematični, in skušal vzpostaviti splošno telesno ravnovesje.

Pri pooperativni obravnavi in obravnavi akutnih poškodb bo manualni terapevt najprej definiral stanje, nato pa pričel z analizo nastanka bolečin in iskanjem kompezatornih vzorcev. Včasih je namreč vir bolečine kompenzatorni vzorec gibanja, zato jo lahko čutimo v delu telesa, ki ni neposredni vzrok za njen nastanek. 

bottom of page